Vävaregården

 Vävaregården stod från början på Drottninggatan 64 och husgruppen är känd sedan mitten av 1700-talet. Den förste ägaren som vi känner till var Borgaren Olof Ågren (död 1768), han ägde gården 1744 till 1768. Efter honom kom flera ägare vars namn vi känner till, bland annat Borgaren Lundin som ägde gården 1779 till 1804, man tror att det kan ha varit under hans tid som många av gårdens stora ombyggnader gjordes.

Lilla butiken i Vävaregården.

 

 

 

 

 

 

 

Som det hörs på namnet så har det bott vävare på gården, den första man känner till var stoffvävaren Johan Ekström som bodde och arbetade där så tidigt som 1809. Men efter honom kom den minst sagt nämnvärda familjen Hellgren.

 

 

 

 

 

 

 

Den första i raden var Gustaf Hellgren den äldre som på1820-talet startade ett damastväveri på gården, efter honom fortsatte hans änka att driva verksamheten och sedan deras son Gustaf Hellgren den yngre. Dennes dotter Fröken Hilda Hellgren fortsatte att driva väveriet ända in på 1920-talet. Familjen Hellgrens damast var av högsta kvalité och den köptes av Örebros förmögnare familjer och prydde också slott och herrgårdar i Närke, Värmland och Södermanland och den hittade till och med vägen till hovet.

 

Förutom väveri så har gården använts till många olika saker genom åren och har haft en brokig skara inneboende. Inte få av dem var ensamstående kvinnor. Bland andra krögerskan Åkerblom som ”idkar krogröerelse” 1846. Änkefru Fagerhult som hade en mode affär som hennes döttrar tog över efter henne. På gården bodde även mor och dotter Grip i ett rum och kök. Fröken Grip arbetade i en parfymaffär. Granne med dem bodde ”Lilla Fia” Fahlström, anledningen till att hon var liten var att hon hade puckelrygg. Hon försörjde sig och sin sjuka mor genom att virka spetsar som hon sålde till stadens fina damer. På gården bodde också småskollärarinnan Hilma Josefin Blomgren.

 

Ju längre in på mitten av 1800-talet som vi kommer så började allt fler att flytta in i huset, då gården började att rymma flera små lägenheter.

 

 Tillbaka till Husen.