Skomakaregården

 

Skomakaregården stod från början på gamla gatan 17 och husets äldsta delar tros härstamma från 1600-talet. Men den första ägaren till gården kan vi hitta var borgaren Jakob Ihre år 1752, han ägde gården fram till sin död 1767, då hans änka ägde gården fram till 1769, då kom den i båtsmannen Anders Bergmans ägo.

 

 

 

 

 

 

 

Efter honom kom skomakaränkan Sundin som ägde gården 1775. Men efter henne kommer skomakaren Karlgren som hade gården 1782 till 1790. Så det har det funnits skomakare på gården som namnet berättar och en skomakarfamilj vid namn Lindström hyrde även en bit av gården 1813.

 

 

 

 

 

 

 

 

Skomakargården blev senare delad en gång till och hade under lång tid fyra stycken ägare. Och de flesta av ägarna hade också hyresgäster som bodde där. Det var människor från skilda samhällsklasser, man kunde under 1800-talet hitta allt från helt utfattiga änkor och avskedade soldater till en friherrinna Cederström och en tingskrivare Norelius med familj och en husa, på gården.

Skomakaregården har också under årens lopp fått fungera som åkaregård, en plats där bönderna som kom till staden för att uträtta sina affärer kunde lämna sina hästar, så att de kunde vila sig innan det var dags att åka hem till landet igen. Till gården hörde på den tiden ett stall, en loge, en ladugård och ett hönshus.

Skomakaregården ut mot gatan.

 

 

 

 

 

 

 

Idag kan man i skomakargården hitta Hantverkarboden, Kronbloms museum, Konstfrämjandet Bergslagen, Wadköpings turistbyrå samt Skapat av Ståhl-Made by steel, butik och ateljé.

 

Tillbaka till Husen.