Jeremiasstugan

Jeremiasstugan låg från början på en gård i Tybble i Almby. och byggdes troligen omkring sekelskiftet 1700/1800. Almby vad vid den tiden inte en del av Örebro stad utan en liten by utanför med flera gårdar och en kyrka.

 

 

 

 

 

 

 

Huset var från början en loftbod med loge, som troligen tillhörde Tybblegård. Men omkring 1850-talet inreddes övervåningen med två rum där pigor och drängar kunde bo. I slutet av 1800-talet satte man också in kakelugn och vedspis så att övervåningen blev en liten lägenhet med ett rum och kök. Vid samma tid så hade undervåningen också blivit ombyggd till bostad.

 

 

 

 

 

 

 

Jeremiasgården har fått sitt namn som en hyllning till Jeremias i Tröstlösa (1868-1967), eller Levi Rickson som han egentligen hette. Levi var journalist, diktare och författare och brukar kallas för Närkes nationalskald. Enligt tradition ska han ha bott i husets övervåning tillsammans med sin mor och sina syskon i slutet på 1800-talet. Om Levi använde våningen som skrivkammare är osäkert men inte helt otänkbart.

Jeremiasstugans baksida.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Huset har stått på sin nuvarande plats i Wadköping sedan år 1986.

Idag finns Jeremiasbageriet i huset. Och på övervåningen finns en liten författarstuga inredd med kök i gammaldags stil och med en skrivkammare. Författarstugan är öppen vid vissa arrangemang eller vid beställning.

 Tillbaka till Husen.

Fler bilder på Jeremiasstugan finns här.