Hjalmar Bergman

Hjalmar Fredrik Elgérus Bergman är nog den mest internationellt kända Örebro födda författaren, och det är efter den fiktiva staden där flera av hans böcker utspelar sig som Wadköping har fått sitt namn.

 

Hjalmar föddes den 19 september 1883 och var tredje och sista barn åt bankkamrer Claes Bergman och Fredrique Elgérus Bergman, Hjalmar hade två äldre systrar Ester (född 1878) och Elna (Född 1880). Hjalmar var som liten familjens ögonsten, och han lekte ofta med sina systrar och det var dem, liksom deras mamma, som fick en första inblick i hans fantasivärld.

 

Men då Hjalmar började skolan så blev han mycket mobbad och det satte djupa spår hos honom som aldrig försvann. Eftersom han också tycktes vara mycket dålig i skolan så förlorade hans pappa Claes intresset för honom, vilket gjorde Hjalmar ännu mer olycklig och förståligt nog så hatade Hjalmar skolan och de innebar ren vantrivsel för den unge mannen de första åren.

 

Men när han blev 13-14 år stod det klart att han faktiskt var begåvad men det var en speciell form av begåvning. Vilket gjorde att Claes Bergman genast fick nytt intresse för sin son och började behandla honom nästan som en vuxen och tog med honom på olika resor utomlands.

 

Efter en sådan resa till Tyskland blev Claes upprörd över att se att Hjalmar fick dåligt betyg i skoltyskan och tog honom därför ur skolan. Istället tog Hjalmar studenten i Västerås som privatist ett helt år före sina gamla skolkamrater i Örebro.

 

Hjalmar visste redan då att han ville bli författare, och då han började läsa på universitetet så valde han sådana kurser som han och hans lärare menade kunde vara bra för en författare att ha i bagaget, som till exempel filosofi och latin.

 

Efter studierna bodde Hjalmar ett år i Florens i Italien, och det var där han blev influerad av de gamla litterära klassikerna som Dantes Gudomliga komedi. Men också av den vackra miljön och det gav honom inspirationen till att börja skriva på allvar. Då han kom hem igen till Sverige igen 1905 så gav han ut sitt första verk Maria, Jesu moder, vilket var ett läsdrama men historien mötte tyvärr inga större framgångar.

 

Hjalmar gifte sig 1908 med skådespelerskan Stina Lindberg, som var dotter till teatermannen August Lindberg. Hjalmar och Stina fick ett kringflackande och barnlöst äktenskap och de åkte i början runt om i Europa tillsammans. De fick aldrig ett fast hem tillsammans och det närmaste de hade var sommarhuset på segelholmen där de flesta av Hjalmars sista böcker kom ner på papperet.

 

 

Två år efter att Hjalmar gifte sig gav han ut sin första mindre genombrotts bok, Hans nåds testamente, där också den fiktiva staden Wadköping finns. Hjalmars stora genombrott kom med Markurells i Wadköping, år 1919.

 

Privat var Hjalmar hela sitt vuxna liv mycket instabil, han hade både missbruks och alkoholproblem, och ju äldre han blev desto större problem fick han. Men trotts detta så var han i sitt författarskap förvånansvärt punklig och även under sina mörkaste perioder gav han nästan alltid ut en bok per år.

 

 

Hjalmars sista bok var Clownen Jac, som kom ut 1930, och Hjalmar dog den 1 januari 1921 i Berlin av en överdos av morfin och alkohol. Om det var en olycka eller självmord kommer vi aldrig med säkerhet få veta.

 

För att återvända till personer tryck här.