Cajsa Wargs Hus

Cajsa Wargs hus, eller Borgarhuset som det också heter, låg från början mitt emellan Nikolaikyrkan och Svartån på adressen Kyrkogatan 4. Huset var från början en del av en gård som sedan länge är riven. Man vet inte exakt när Borgarhuset byggdes men det skedde troligen i slutet av 1600-talet.

Huset har två våningar och består av fyra rum, ett större och ett mindre på varje våning och med en trappa mellan de två mindre rummen. Trappan, liksom den nuvarande ingången till huset, är nyare än huset självt. Från början kom man nämligen upp till övervåningen genom en gammal trappa som gick på utsidan av huset genom en svalgång. Om någon är nyfiken på hur en svalgång ser ut är det bara att titta på kungsstugan som ligger bredvid Borgarhuset, där är nämligen svalgången fortfarande intakt.

Borgarhuset användes från början som en gästabudsstuga, där man brukade hålla fester, sådana brukade förr ingå i förmögnare borgares och stormäns gårdar. Festligheterna hölls då på övervåningen, i den så kallade helgstugan. Nedervåningen användes då till förråd och gäststuga.

I helgstugan i Borgarhuset finns det tak och väggmålningar bevarade som man tror kom till 1710 eller 1717, målningarna föreställer fåglar, kvistar med röda körsbär, vindruvsrankor och blommor.

I början av 1700-talet ägdes huset av Anders Warg (död 1708), Anders och hans hustru fick minst fem barn tillsamman även om bara tre verkar ha överlevt spädbarnsåldern, men en av dem var en dotter vid namn Christina men som är mer känd under namnet Cajsa Warg. Många svenskar har nog hört talas om henne och den kokbok som hon skrev. Fast de flesta vet nog inte att boken hette: Hjelpreda i Hushållningen för Unga Fruentimber, som kom att ges ut i fjorton upplagor både i Sverige och utomlands. Man vet nog inte heller att det egentligen inte var en kokbok (även om den innehöll många recept) utan egentligen var en form av handbok för hushållet. I vilket fall så är hon en av de mest kända Örebrofödda författarna.

Huset var ett av de första som flyttades till den plats där Wadköping idag ligger, innan man bestämde att platsen skulle bli ett friluftsmuseum. Man gjorde så eftersom huset redan i början av 1900-talet hade en kultstatus. Men på platsen huset låg ville man bygga det nya post- och telegraf huset. Man skulle då antingen vara tvungen att riva eller flytta huset, man valde som tur var, det sistnämnda. Man valde att flytta det till Lars Bohms udde vid Stadsparken eftersom man redan hade flyttat den gamla Kungsstugan dit. Borgarhuset kom så på plats 1910. Men det flyttades ännu en gång när man byggde upp resten av Wadköping, men bara ett tio tal meter till den plats där man kan se det idag.

Idag finns ett museum om Cajsa Warg i huset som heter Cajsa Warg Skafferi.

Tillbaka till Husen